FRAUD TESPİTİNDE PYTHON UYGULAMALI VERİ ANALİTİĞİ

FOTO

Her yıl işletmelerin gözden kaçırdığı veya hiç haberdar olmadığı şekilde maruz kaldıkları yolsuzluk, suistimal ve kötüye kullanmaların oranı azımsanmayacak kadar fazladır ve birçok kurumsal işletme bu oranın yıllık maliyetleri içindeki payından haberdar dahi değildir. “Hile, sahtekârlık, emniyeti kötüye kullanma ile nitelendirilebilecek hukuk dışı fiiller” olarak tanımlanan sahtekârlığın (fraud) tespitinde ve/veya önlenmesinde hızlı sonuçlar almak ve güçlü çözümler üretmek için günümüzde çeşitli analitik yaklaşımlara ve istatistiksel analizlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu aşamada doğal olarak veriye dayalı yazılım destekli kaynakların kullanımı artmıştır.

Bu eğitimde, sahtekârlık ve dolandırıcılık tanımlarından başlayarak, veriye dayalı analitik fraud tespit/önleme teknikleri kavramsal boyutlarıyla aktarılacak ve ardından python aracılığıyla uygulamaları gerçekleştirilecektir. Bu kısımda, python programlama dilinin ekran tanıtımı yapılarak, hazır kütüphanelerinden faydalanılacaktır. Bu eğitimde sadece sektörde suistimal incelemelerinde çalışmış kişilerin değil, bu alanda daha önce çalışmamış katılımcıların da farkındalığının ve bilgi birikiminin artırılarak, mesleki yetkinliğinin yükseltilmesi amaçlanmıştır. Bu sayede, süreçlere farklı bakış açısı getirilerek, işletmelerdeki sahtekârlık tespit ve önleme maliyetlerinin azalacağı öngörülmektedir.

• Sahtekârlık ve Dolandırılıcık (Fraud) Tanımları
  • Fraud Analitik ve Fraud Veri Bilimcisi
  • Veri Analitiğinde Kullanılan Yöntemler
  • Analitik Yazılımlar
  • Veri Görselleştirme
  • Benford Kanunu
  • İstatistiksel, sınıflama ve kümeleme temelli yöntemler
  • Tanımlayıcı analitikler
  • Öngörüsel (çıkarımsal) analitikler
  • Karar ağaçları
  • Yapay Sinir Ağları
  • Gerçek hayat uygulamaları (Bankacılık, sermaye piyasası ve sigortacılık)

Kimler Katılabilir

Bu eğitime; istatistiksel veri analizine ve fraud (suistimal) çözümlere ilgi duyan her meslek disiplininden özel ve kamu sektör çalışanları, analistler, orta ve üst düzey yöneticiler, raporlama yapan karar-destek personelleri, yüksek lisans öğrencileri katılabilirler.