İÇ DENETİM FONKSİYONUNUN KURULMASI VE YÖNETİLMESİ

Amaç

İç Denetim Yöneticisi (İDY), iç denetim faaliyetini, faaliyetin kuruma değer katmasını sağlayacak etkili bir tarzda yönetmek zorundadır. İç denetim faaliyetinin etkili bir tarzda yönetildiğinin söylenebilmesi ancak aşağıda belirtilen durumlarda mümkündür:

• İç denetim yönetmeliğinde yer verilen amaç ve sorumluluklara ulaşılması,
  • Standartlar’a uygun faaliyet gösterilmesi,
  • İç denetim ekibinin, Etik Kuralları ve Standartlar ile uyum içinde olduklarını göstermesi,
  • Kurumu etkileyebilecek eğilimler ve yeni konuların göz önünde bulundurulması.

İç Denetim Fonksiyonunun Kurulması ve Yönetilmesi Programı, iç denetimin temel ilkeleri konusunda bilgi sahibi olup, iç denetim fonksiyonunun kurulması ve etkili yönetimi konularında kendilerini geliştirmek isteyenler için tasarlanmıştır.

Öğrenme Hedefleri

Bu seminer programının sonunda katılımcılara aşağıdaki yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir:

• İç denetim fonksiyonunun ilk defa kurulması sırasında önemli konuların ve faaliyetlerin anlaşılması.
  • Bir iç denetim ekibinin (İç Denetim Yöneticisi, İç Denetim Müdürü, Kıdemli İç Denetçi vs.) oluşturulması sırasında, aranan niteliklerin tanımlanması ve seçim kriterlerinin belirlenmesi.
  • Organizasyon içinde İç Denetim Yöneticisi rolünün öneminin anlaşılması.
  • İç denetim yöneticisi için gereken nitelikler ile işe alımı ve azledilmesine ilişkin önemli konuların kavranması.
  • İç denetim fonksiyonunun etkili bir şekilde yönetimi için gereken temel konuların anlaşılması.

Seminer içeriğinin oluşturulması sırasında, Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü tarafından geliştirilen Küresel Modelden faydalanılmıştır.

Eğitim İçeriği

Program kapsamında aşağıdaki konulara yer verilecektir:

İç Denetim Fonksiyonunun Kurulması

• İç Denetim Hizmetinin Farklı Şekillerde Sunumu(In-house, outsourcing and co-sourcing
    • İç Denetim Yönetmeliği ve Kapsamı (Fonksiyonun yeri, faaliyetlerin kapsamı, erişim yetkisi vs.)
    • Kurumsal yapı içerisinde fonksiyonun yapılandırılması
    • İç Denetim Yöneticisinin raporlama ilişkileri
    • Fonksiyonun Bağımsızlığı
    • İç Denetim Politika ve Prosedürleri

İç Denetim Yöneticisinin Nitelikleri, Atanması ve Azli

İç Denetim Ekibinin Oluşturulması

İç Denetim Faaliyetinin Önceliklerinin Belirlenmesi

İç Denetim Kaynaklarının Yönetilmesi

İç Denetimin Risklerinin Yönetilmesi

İç Denetimde Performans Yönetimi

İç Denetim Fonksiyonunun İlişkileri ve Yönetimi

İç Denetim Faaliyetlerine İlişkin Raporlamalar

İç Denetim Kalite Güvence ve Geliştirme Programı

Eğitim Süresi

2 gün (12 Saat)

Eğitim Ücreti

*Başvurular Alınınca Netleştirilecektir.

*Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi mensup ve öğrencileri: KDV dâhil %15 İndirim,

*Aynı Kuruluştan gelen en az 5 kişilik taleplerde: KDV dâhil %15 İndirim uygulanacaktır.

Eğitmenler

Alanında uzman ve uluslararası deneyime sahip öğretim elemanları tarafından verilecektir.

Belgelendirme

Programa % 70 devam koşulunu sağlayan katılımcılara imzalı resmi katılım belgesi verilir.

ONLINE BAŞVURU